Tovertafel zet in Guldenakker aan tot beweging en samenspel

navigation_sitewide_header

readspeaker_link_text

Tovertafel zet in Guldenakker aan tot beweging en samenspel

Artikel Brabants Dagblad

Het kan donderdagavond weleens een latertje worden in de activiteitenruimte in Woonzorgcentrum Guldenakker in Goirle. De gloednieuwe Tovertafel daagt niet alleen bewoners en hun familie maar ook personeel en vrijwilligers uit om de op de tafel geprojecteerde beelden te beroeren en zo verrast worden. De bewoners zijn er dolgelukkig mee

De aanschaf van een Tovertafel was afgelopen december een van de genomineerde goede doelen tijdens de actie Gelden vür Helden in Goirle. ,,De inzet van Guldenakkerbewoners, -personeel, -vrijwilligers en hun familie bracht 3.759 euro in het laatje. Dat bedrag is aangevuld met een bijdrage van de bewonersraad en een serieuze gift van een particulier", zegt initiatiefneemster Mariette Voesenek, die de Tovertafel-box als eerste mocht activeren. 

De box hangt boven een tafel, omvat een beamer en infraroodsensoren. Daarmee worden beelden op tafel geprojecteerd, die reageren op hand- en armbewegingen. Coise op 't Hoog, Manager Guldenakker ziet 'haar' bewoners en de genodigden die de opening van de Tovertafel bijwonen genieten. ,,We hebben tien spellen en ze stimuleren beweging en samenspel. Diverse doelgroepen gaan er hier mee aan de slag." 

De op tafel geprojecteerde bloemen worden groter door een simpele handbeweging en puzzelstukjes vallen als vanzelfsprekend in elkaar. De bewoners moeten nog een beetje wennen en kijken met veel belangstelling hoe vooral de kinderen omgaan met de beelden.