IZA-partners in Midden-Brabant werken samen aan een gezonde en fijne omgeving. Zo kunnen ouderen en kwetsbare mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Omdat er steeds meer ouderen komen, neemt ook het aantal ouderdomsziekten toe. Vooral dementie komt vaker voor. Daarom is het belangrijk om sterke en veerkrachtige netwerken in buurten te bouwen.
Oplossingsrichtingen zijn:
- Bouwen aan stevige sociale netwerken
- Zelfstandig wonen met passende zorg en ondersteuning
- Bevorderen van zelfredzaamheid van kwetsbare mensen
Een aantal inspirerende voorbeelden
Leefcoach – Community Care
In Community Care draait alles om zorg die midden in de buurt staat. Niet alleen professionals, maar ook buurtgenoten, familie, vrienden en vrijwilligers spelen een belangrijke rol.
Het gaat om samenleven, niet alleen om zorg ontvangen.
Leefcoaches brengen mensen en hun netwerk samen. Ze stellen één centrale vraag: "Wat heeft u nodig om uw leven te leven zoals u dat wilt?"
Dit gesprek is het begin van een zoektocht naar hoe iemand zelf de regie kan houden en prettig kan blijven wonen. Community Care draait om nabijheid en aandacht voor elkaar. Het bevordert verbondenheid, voorkomt eenzaamheid en versterkt het gevoel dat je erbij hoort. Zo bouwen we buurten waar iedereen meetelt en waar zorgen voor elkaar vanzelfsprekend is.
Voorzorgcirkels
Voorzorgcirkels zijn kleine groepen buurtbewoners – vaak 10 tot 15 ouderen – die elkaar actief ondersteunen. Niet omdat het moet, maar omdat ze kiezen voor verbondenheid. Ze maken afspraken om er voor elkaar te zijn: met een helpende hand, een luisterend oor, of gewoon een kop koffie en een goed gesprek.
In een voorzorgcirkel is geven en ontvangen gelijkwaardig. Iedereen draagt op zijn of haar manier bij. Groot of klein, praktisch of emotioneel. Iedereen heeft iets waardevols te bieden. Voorzorgcirkels zijn een eenvoudige manier om een zorgzame samenleving op te bouwen. Een samenleving waarin we elkaar al kennen en ondersteunen voordat zorg echt nodig is.
Voorzorgcirkels laten zien: zorg begint bij ontmoeting. Samen staan we sterker. En niemand hoeft er alleen voor te staan.
Reablement via sprint-sessies
Reablement is meer dan een methode. Het is een manier van denken en werken: ouderen houden zelf de regie over hun leven. Niet voor hen beslissen, maar samen kijken wat nodig is.
Dat vraagt om een andere houding. Thuis, in de wijk én in het ziekenhuis. Het begint met écht luisteren. Niet alleen horen, maar ook begrijpen wat iemand nodig heeft – door hun ogen bekeken.
Met korte sprints zoeken professionals samen naar nieuwe manieren van werken. Altijd met één doel: ouderen helpen om zelfstandig te blijven.
- We nemen niet over wat iemand zelf kan.
- We helpen terugwinnen wat is weggevallen.
- We zoeken samen oplossingen voor wat overblijft.
Reablement is een stap naar een samenleving waarin zorgen voor elkaar vanzelfsprekend is. Waar inwoners en organisaties samen werken aan een sterke, betrokken gemeenschap. Iedereen doet ertoe. En samen staan we sterker.
Vitaliteitsdagen
Een vitaliteitsdag is meer dan een evenement. Het is een uitnodiging om stil te staan bij je gezondheid, je energie en je welzijn. Vitaal zijn is belangrijk, voor vandaag én voor morgen.
Tijdens een vitaliteitsdag kun je:
- Meedoen aan gezondheidschecks, zoals een bloeddrukmeting of oogtest
- Advies krijgen over thema’s als diabetes en dementie
- Op de informatiemarkt slimme hulpmiddelen ontdekken
Vitaliteitsdagen zijn er om te inspireren en te activeren. Ze geven praktische tips, nieuwe inzichten en soms net dat duwtje om gezonder te leven.
Mantelzorgversterking
De diagnose dementie verandert veel. Niet alleen voor degene die langzaam grip verliest op het leven, maar ook voor de mensen om hen heen. Partners, familieleden en vrienden groeien vaak vanzelf in de rol van mantelzorger. Soms gaat dat vanzelf, soms is het zwaar. Maar altijd heeft het impact.
In Midden-Brabant staan mantelzorgers er niet alleen voor. Verschillende organisaties bieden programma’s en bijeenkomsten om mantelzorgers te ondersteunen met kennis, steun en verbinding. Er zijn twee programma’s:
- Dementie en nu
Helpt mantelzorgers om de balans te bewaren tussen zorgen voor een ander en zorgen voor zichzelf. - Dementie, geluk ermee...
Biedt een warme plek waar mantelzorgers en mensen met dementie samenkomen. In vijf bijeenkomsten is er ruimte voor ontmoeting, plezier en het delen van ervaringen. Terwijl mantelzorgers leren en elkaar ondersteunen, genieten hun naasten van fijne activiteiten.
Daarnaast is er de Mantelzorgtest. Deze test geeft praktische tips en inzichten om een goede balans te vinden tussen de zorg voor je naaste en aandacht voor jezelf.