Zorg aanvragen?

Wilt u zorg aanvragen of meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Direct zorg aanvragen

0900-8122

Wondzorg: snelle genezing van uw complexe wond

De meeste wonden genezen vanzelf en hebben geen speciale behandeling nodig. Bij sommige wonden gebeurt dat helaas niet. Heeft u een wond die niet vanzelf geneest? Met een acute of complexe wond kunt u bij Thebe terecht voor specialistische zorg. Wij helpen u met onze kennis en deskundigheid met de juiste verzorging van uw wond.

Heeft u een niet-spoedeisende wond, zoals een snijwond of een brandwond? Dan komt een van onze verzorgenden of verpleegkundigen bij u langs. Zij helpen u ook met de nazorg van uw wond. En ze geven uitleg hoe u nieuwe wonden voorkomt. Geneest uw wond binnen 3 weken niet voldoende? Dan heeft u een complexe wond. 

Een complexe wond kan spoedeisend of niet-spoedeisend zijn. Als u een spoedeisende wond heeft, moet u naar het ziekenhuis. Of wij voeren een specifieke wondbehandeling uit. Heeft u een complexe wond die niet spoedeisend is? Dan komt een verpleegkundige met expertise op het gebied van wondverzorging thuis bij u langs. 

In West-Brabant verwijzen wij u dan door naar het Expertisecentrum Wondzorg (ECW) in Oosterhout. In het ECW werkt Thebe Wijkverpleging samen met zorgorganisatie Mijzo. Door deze samenwerking hebben wij veel kennis en kunde over de juiste verzorging van uw wonden. In Midden-Brabant is er het Wondmeldpunt.  

Wondzorg -  stap voor stap

Krijgt u nog geen zorg? Vraag dan een gesprek aan met de wijkverpleegkundige. In dat gesprek bepaalt zij uw indicatie voor de zorg. Als blijkt dat u zorg nodig heeft, vragen wij de indicatie aan op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hierbij worden alle kosten vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt geen kosten voor wondzorg. 

Soms vergoedt uw zorgverzekeraar ook de materialen voor de zorg. U heeft dan een machtiging nodig. De wondcoördinator regelt deze machtiging voor u. Heeft u nog eigen risico? Dan betaalt u de kosten tot het eigen risico op is.  

Stap 1

Aanvraag wondzorg

U kunt wondzorg op twee manieren aanvragen. Dat kan via het formulier 'Zorg aanvragen'. Of u kunt contact opnemen via telefoonnummer 0900-8122.

Na uw aanvraag neemt de wijkverpleegkundige contact met u op. Zij maakt dan een afspraak met u voor een kennismakingsgesprek. Huisartsen, specialisten in het ziekenhuis en andere medische professionals kunnen ook wondzorg voor u aanvragen. 

Wat u van ons mag verwachten

 • Vragen stellen
  Heeft u vragen over wondzorg? Neem dan contact met ons op. 

Wat wij van u verwachten

 • Gegevens
  Voor de aanvraag hebben wij uw burgerservicenummer (BSN), uw naam, adres en woonplaats nodig. Zoek deze voor uw aanmelding alvast op.
Stap 2

Opstellen wonddossier

De wijkverpleegkundige komt bij u thuis voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we uw wonden en maken we een wonddossier. In het wonddossier beschrijven we de ernst van uw wonden. Ook beschrijven we hoe we uw wonden het beste kunnen verzorgen. Ontvangt u al zorg van Thebe? Dan maken wij alsnog een wonddossier op.

Wat u van ons mag verwachten 

 • Vorderingen in de zorg 
  Zo lang u wondzorg ontvangt van ons, houden wij alle ontwikkelingen bij in het wonddossier. Zo kunnen wij u de juiste zorg bieden.
 • Mogelijke doorverwijzing 
  Als duidelijk is welke zorg u nodig heeft, bekijken we of wij uw wonden kunnen verzorgen. Soms is doorverwijzing nodig, bijvoorbeeld als de wonden te complex zijn. Als u in West-Brabant woont, verwijzen wij u door naar het expertisecentrum in Oosterhout. In Midden-Brabant voeren wij ook complexe wondzorg uit in de buurtteams.

Wat wij van u verwachten 

 • Aanwezigen bij gesprek 
  We raden u aan uw mantelzorger of een naaste uit te nodigen voor het kennismakingsgesprek. Zo is hij of zij volledig op de hoogte van de situatie.
Stap 3

Indien nodig indicatie wijzigen

Voor wondzorg heeft u een indicatie nodig. In de indicatie staat welke zorg u nodig heeft. Deze indicatie regelen wij voor u. Ontvangt u al zorg waar u een indicatie voor heeft? Dan kijken wij of de zorg past binnen de huidige indicatie. Als dit niet binnen uw bestaande indicatie past, vragen wij een nieuwe indicatie voor u aan.

Wat u van ons mag verwachten 

 • Juiste indicatie 
  Wij regelen de juiste indicatie voor u. U hoeft hier niets voor te doen.

Wat wij van u verwachten 

 • Blijf niet met vragen zitten 
  Heeft u vragen? Neem dan contact op met het buurtteam. 
Stap 4

Start wondzorg

Is het wonddossier opgesteld en is de juiste indicatie gegeven? Dan starten we de wondzorg. Wij volgen de regionale protocollen voor wondverzorging. Zo krijgt u zorg van de hoogste kwaliteit.  

Een aantal materialen voor de verzorging schaft u zelf aan. Het gaat om de volgende materialen:

 • Een flesje alcohol (70%) 
 • Een zeeppompje 
 • Handdoekjes 
 • Een schone schaar 
 • Een pincet 
 • Afvalzakjes 
 • Een plastic wondbox met losse deksel 

De overige materialen vragen wij voor u aan bij de apotheek of groothandel. Deze worden bij u thuis afgeleverd, daar hoeft u niets voor te doen. 

Wat u van ons mag verwachten 

 • Benodigde materialen 
  Wij regelen een aantal materialen voor u bij de apotheek of groothandel. Deze materialen worden bij u thuisbezorgd. 

Wat wij van u verwachten 

 • Aanschaffen materialen 
  Een aantal materialen voor wondzorg schaft u zelf aan. Zorg ervoor dat u deze materialen in huis heeft als wij uw wond komen verzorgen. 
 • Ruime plaats voor zorg 
  We hebben een goede ruimte nodig om de wond te verzorgen. Er moet voldoende licht en genoeg beweegruimte zijn.
 • Stel uw vragen gerust 
  Heeft u vragen over uw wond? Neem dan contact op met het buurtteam. Het buurtteam haalt informatie op bij de wondcoördinator. 

Meer informatie

Lees hieronder meer over Wondzorg.

Thebe werkt met wondcoördinatoren en wondverzorgenden en -verpleegkundigen. Deze medewerkers vindt u in verschillende wijkteams in de regio. Het hangt van uw wond af of een verzorgende of gespecialiseerde verpleegkundige voor wondzorgverzorging thuis langskomt.  

Samen met u stellen wij een behandeldoel op. Wij behandelen uw wond altijd volgens de protocollen die hiervoor zijn opgesteld. Om onze wondzorg te meten, registreren wij alle behandelingen in een digitaal patiëntendossier. Zo maken we de resultaten van onze wondbehandelingen inzichtelijk. 

Visie
Heeft u een acute of complexe wond? Dan stellen wij een behandeldoel voor u op. Wij vinden het belangrijk dat u zo snel mogelijk op de juiste plaats de juiste wondzorg krijgt. Wij houden bij de verzorging van uw wond altijd rekening met uw persoonlijke situatie. Heeft u een lichamelijke, psychologische of sociale beperking? Met onze kennis, deskundigheid en inlevingsvermogen bieden wij u zorg op maat.

Innovatie
Thebe volgt de ontwikkelingen op het gebied van wondzorg goed. Samen met Mijzo richtten we een Expertisecentrum Wondzorg (ECW) op. Dit centrum is bedoeld voor de regio West-Brabant. Zo vergroten we onze kennis en deskundigheid. Bij het ECW werken professionals die specifiek zijn opgeleid voor wondverzorging. Bijvoorbeeld als wondverpleegkundige, wondconsulent of master in woundcare and tissue repair.  

Het ECW verzorgt ook scholing voor verpleegkundigen en doet wetenschappelijk onderzoek. In West-Brabant doen wondcoördinatoren de niet-spoedeisende basiswondzorg. Dit zijn verpleegkundigen met scholing in niet-spoedeisende basiswondzorg. Deze verpleegkundigen houden hun kennis up-to-date met jaarlijkse bijscholing.

In Midden-Brabant werkt het Wondmeldpunt met gediplomeerde wondverpleegkundigen, -consulenten en -coördinatoren. Samen met het zorgnetwerk Midden-Brabant stelt zij protocollen en richtlijnen op. Deze dragen bij aan de verbetering van de wondzorg. De wondcoördinatoren scholen zich vier keer per jaar om hun kennis up-to-date te houden.