Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

0900 - 8122

Mantelzorgers

Met onze zorgverlening helpen wij iedereen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Dat doen we samen met naasten, professionals en mantelzorgers. Zorgt u voor een familielid, vriend of buur? Dan kunt u ook op ons rekenen.  

In onze zorg is er veel aandacht voor de samenwerking met mantelzorgers. Om de samenwerking goed op elkaar af te stemmen gaan we eerst met elkaar in gesprek. Wat kan uw naaste nog zelf? Wat kunt u als mantelzorger betekenen? En wat kunnen de professionele zorgverleners van Thebe doen? Dit gesprek bepaalt de rode draad van onze zorg. 

U staat er niet alleen voor. Ook het netwerk van familie en vrienden kan veel betekenen op het gebied van mantelzorg. Dat verlicht uw werk. Soms is dat netwerk nog niet betrokken. Dan kunnen wij met u meedenken hoe u hulp kunt vragen aan anderen.  

Niet iedereen heeft een netwerk. In dat geval doen wij er alles aan om daar verandering in te brengen. Bijvoorbeeld door de inzet van vrijwilligers. 

Denk goed aan uzelf 

Het is niet altijd makkelijk om mantelzorger te zijn. Er wordt soms veel van u gevraagd. U kunt pas goed voor iemand zorgen als u ook goed voor uzelf zorgt. Soms is die balans even zoek. Heeft u het lastig of zwaar? Of heeft u vragen? Geef dit dan aan bij onze medewerkers. Zij luisteren graag naar u. En ze kunnen u verder helpen. Bijvoorbeeld door samen met u te kijken wie u kan helpen. Onze medewerkers weten ook wat er in uw buurt georganiseerd wordt voor mantelzorgers. En ze weten alles over mantelzorgondersteuning vanuit de gemeente. 

Tips en instructiefilmpjes voor mantelzorgers 

We vinden het belangrijk dat mantelzorgers ondersteund worden bij zaken die ze tegen komen bij de zorg voor hun naaste. Daarom hebben we een aantal instructievideo's gemaakt die helpen bij de zorgverlening. In deze vijf instructievideo's leggen zorgverleners Rosette en Loes aan een mantelzorger stap voor stap uit hoe een naaste te ondersteunen met bepaalde handelingen. De video's hebben als onderwerp: veilig douchen, aan- en uitkleden, puffen (inhaleren) met voorzetkamer, aantrekken van steunkousen en medicatie toedienen. Klik hier om deze video's te bekijken. 

Ook kunt u bij verschillende organisaties terecht voor informatie of ondersteuning over mantelzorg.  

  • MantelzorgNL 
    Op de site van MantelzorgNL vindt u veel informatie, praktische adviezen en tips over mantelzorg. MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur. 
  • Bredamantelzorg
    Dit is het kenniscentrum voor mantelzorg in Breda. Iedereen die te maken heeft met mantelzorg, kan hier terecht voor gratis informatie, advies en ondersteuning op maat. BredaMantelzorg is er voor alle mantelzorgers in Breda, Bavel, Ulvenhout, Teteringen en Prinsenbeek. 
  • Thebe Extra 
    Ledenvereniging Thebe Extra biedt cursussen, workshops, diensten en kortingen. Ook kunt u bij Thebe Extra terecht voor advies en informatie. En als het nodig is, geven ze u een steuntje in de rug.  

Dagbesteding, dagbehandeling en logeeropvang 

Ook dagbesteding of dagbehandeling kan een oplossing zijn. Wij bieden dagbesteding en dagbehandeling aan op verschillende plaatsen in de regio. Voor uw naaste betekent dit een fijne, zinvolle invulling van de dag. Bovendien geeft het u een beetje verlichting. Ook biedt Thebe op een aantal plaatsen logeeropvang aan. 

Diagnose mantelzorg 

Wanneer uw naaste een diagnose krijgt, betekent dat óók voor u het begin van een nieuw leven. U kunt als mantelzorger veel vragen hebben. Op www.diagnosemantelzorg.nl worden deze vragen beantwoord, in korte video’s. De antwoorden komen van Bredase professionals. 

Het platform is continu in ontwikkeling. Dat betekent dat er steeds nieuwe video's bij komen. Op deze manier willen we u als mantelzorger vanaf het begin zo goed mogelijk ondersteunen. 

Doe de Mantelzorgtest! 

Heeft u het gevoel dat u overbelast raakt van alle taken die u uitvoert als mantelzorger? Doe dan de mantelzorgtest. U krijgt duidelijk inzicht in uw rol als mantelzorger. Want misschien hebt u niet in de gaten hoeveel u doet, of hoe weinig tijd er voor uzelf overblijft. Na de test krijgt u tips die helpen om het mantelzorgen te verlichten. Voor de gemeenten Tilburg, Breda en Moerdijk is deze mantelzorgtest al op maat gemaakt, maar er is ook een algemene test op de site van CZ.  

Ondersteuning voor mantelzorgers 

Bij het vinden van een goede balans biedt een aantal zorgorganisaties in Midden-Brabant ondersteuningsprogramma’s aan in de vorm van een aantal bijeenkomsten. Er zijn twee ondersteuningsprogramma’s: Dementie en nu en Dementie, geluk ermee…  

  1. DEMENTIE, EN NU…
    Psycho-educatie aan mantelzorgers
    Centraal in het programma Dementie, en nu… staan meer leren over dementie en het behoud van de goede relatie met een naaste met dementie of geheugenproblemen. Daarnaast is er aandacht voor het draagbaar houden en maken van de zorg. Elke bijeenkomst concentreert zich rond één thema. Dat kan gaan over het invoelen in de beleving van mensen met dementie, het omgaan met zorg en veranderd gedrag of communiceren met iemand met dementie, met familie en omgeving.
  • Groepen van maximaal 12 mantelzorgers
  • Wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur verspreid over 10 tot 12 weken
  • De bijeenkomsten zijn op een locatie in de regio Midden-Brabant
  • Er zijn geen kosten verbonden aan deelname
  • Vragen en aanmelding gaat via de geheugenwinkel: geheugenwinkel@dewever.nl of telefonisch: 013 - 544 60 53

    Is er behoefte aan opvang van een naaste tijdens de bijeenkomsten? Wij kunnen samen kijken naar een oplossing. 
  1. DEMENTIE, GELUK ERMEE…
    Sleutel tot genieten voor mensen met dementie en hun mantelzorger
    In het programma Dementie, geluk ermee… staat samen blijven genieten centraal, ondanks de diagnose dementie. Mantelzorger en naaste worden daarom beiden van harte uitgenodigd. Naast psycho-educatie en kennisoverdracht maken plezier ervaren en gezelligheid een belangrijk onderdeel uit van de bijeenkomsten. Afhankelijk van de behoeften van deelnemers is er ruimte voor eigen invulling.

    Er is een gezamenlijke lunch met partners en ruimte voor ontspanning. Uw partner krijgt tijdens de informatieve gedeelten een eigen activerend programma aangeboden. 
  • Groepen van 6 tot 12 mantelzorgers en hun naaste met dementie
  • 5 driewekelijkse bijeenkomsten van 4 tot 5 uur, totale duur 15 weken 
  • De bijeenkomsten zijn op een locatie bij u in de buurt 
  • Er zijn geen kosten verbonden aan deelname 
  • Vragen en aanmelding gaat via: mijnzorgadvies@mijzo.nl of telefonisch: 0416 - 671248 

Het aanbod van de programma’s voor mantelzorgondersteuning wordt mogelijk gemaakt door zorgorganisaties De Wever, Thebe en Mijzo. 

VIDEO'S

Uw naaste helpen met douchen, aankleden, medicatie innemen of steunkousen aantrekken; ga er maar aan staan! Voor mantelzorgers is het vaak niet bekend hoe bepaalde handelingen (veilig) uitgevoerd kunnen worden. Sommige mantelzorgers zijn bang om iets verkeerd te doen of iets te vergeten. Om dit voor u wat makkelijker te maken hebben we een aantal video's gemaakt over vaak voorkomende onderwerpen. Lees hier meer.

Folders