14 mei 2025

Thebe succesvol gestopt met inzet zzp' ers

Thebe is de tweede grote ouderenzorgorganisatie die bekendmaakt succesvol gestopt te zijn met zzp’ers.

Thebe is de tweede grote ouderenzorgorganisatie die bekendmaakt succesvol gestopt te zijn met zzp’ers. Van 10.000 zzp-uren in december 2024, gingen ze naar 1800 uren in januari, naar 93 uren nu. Gevolg is dat vaste medewerkers gemiddeld 12 procent per maand meer zijn gaan werken.

Eerder vertelde bestuurder Ronald Buijs van Laurens uit Rotterdam dat ze gestopt zijn met de inhuur van duizend zzp’ers. Het Brabantse Thebe werkte vorig jaar nog met 300 zzp’ers. Daar is nu dus vrijwel niets meer van over. Er zijn 55 zzp’ers in dienst gekomen. “Wat de andere zzp’ers zijn gaan doen, hebben we niet scherp in beeld”, zegt bestuurder Agnes Klaren. “We proberen alles zo in te richten dat de redenen waarom mensen zijn gaan zzp-en ook hier te vinden zijn, in loondienst. Denk daarbij aan flexibel werken, zelf bepalen wanneer en waar je werkt, niet in een vast team of een langere tijd niet werken als je dat wilt.”

Events

Dat als gevolg van de zzp-stop vaste medewerkers meer uren zijn gaan draaien, noemt Klaren helemaal niet vanzelfsprekend. “We willen niet dat collega’s overbelast raken. We geven veel aandacht aan vaste medewerkers door middel van scholingsmogelijkheden, vitaliteitsprogramma’s en het doorontwikkelen van onze flexpool. In de flexpool kunnen medewerkers flexibel werken en zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Ook faciliteren we Thebe-WAUW-events. Medewerkers krijgen daarvoor een voucher waarmee ze met het hele team leuke dingen kunnen doen.”

Dat Thebe stopt met de inzet van zzp’ers heeft voornamelijk te maken met de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en ook om de kwaliteit van zorg op peil te houden. Want, zo stelt Klaren, telkens een ander gezicht over de vloer helpt daar niet bij. 

Samen

Een andere manier om ervoor te zorgen dat de vaste medewerkers niet overbelast raken, is de grote verandering van de manier waarop zorgmedewerkers werken. Bij Thebe werkt iedereen vanuit de filosofie ‘De Bedoeling’. “Hiermee wordt bedoeld dat wij staan voor professionele zorg met de nadruk op zelf, thuis en technologie. We leren medewerkers om samen met de buurt, met naasten en met behulp van technologie cliënten te ondersteunen en we leren cliënten en hun netwerk ook vaardigheden aan om dingen zelf te doen of opnieuw aan te leren.”

Verder bouwen

Een bekend voorbeeld dat voortkomt uit De Bedoeling is de oogdruppelbril, waarmee cliënten zelf hun ogen kunnen druppelen. Dit idee, vier jaar geleden bedacht door verpleegkundigen van Thebe, heeft inmiddels landelijk navolging. Steunkousen aantrekken doen cliënten van Thebe ook zelf. Zelf wassen is het volgende onderwerp waar medewerkers momenteel in West- en Midden-Brabant mee bezig zijn. Klaren: “We willen verder bouwen op het zaadje van de oogdruppelbril. Dat dit is geslaagd, is te danken aan de medewerkers zelf. Alleen als medewerkers zelf bezig zijn met veranderingen, er zelf over vertellen en aan het stuur zitten, gaat het vliegen. Het vereist een lange adem, dat wel, maar we kunnen het. Dat weet ik zeker.” 

De zzp-stop was zeker niet eenvoudig, vertelt Klaren, ook nu nog niet, met de vakantieperiode in zicht. “Dat wordt spannend, maar we houden onze rug recht. We gaan niet meer werken met zzp’ers.”