Als u tijdens uw leven hersenletsel oploopt, heeft dat grote invloed op uw leven en dat van uw omgeving. Bij Thebe hebben wij veel ervaring met het behandelen en begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Op een aantal locaties biedt Thebe gespecialiseerde zorg en behandeling aan volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel in alle leeftijden (gemiddeld tussen de 25 en 70 jaar oud).
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk, maar ook door een hersenbloeding, hersentumor, hersenvliesontsteking of zuurstofgebrek. NAH veroorzaakt problemen met de cognitieve functies. U heeft dan bijvoorbeeld problemen met processen die te maken hebben met begrip, kennis, herinneringen en geheugen, informatieverwerking en probleemoplossend denken. Als (enig) herstel nog mogelijk is, bieden wij cognitieve neurorevalidatie op locatie Aeneas.
Als herstel van het hersenletsel niet meer mogelijk is, vinden wij het belangrijk dat u weet dat dit niet betekent dat uw eigen leven ophoudt. Wij kijken altijd naar wat u nog wel kan. Samen met u en uw familie helpen wij u om zo veel mogelijk te blijven doen wat u gewend bent om te doen. Om de beste zorg te leveren, proberen wij u bij mensen met (min of meer) dezelfde behoeften te plaatsen. Afhankelijk van wat u nog kunt, krijgt u meer of minder zorg en begeleiding.
Wanneer kunt u voor zorg met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij ons terecht?
U kunt bij Thebe komen wonen als u door de zorg die u nodig heeft, niet meer thuis kunt wonen. Wij bieden gespecialiseerde zorg en behandeling aan volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel in alle leeftijden (gemiddeld tussen de 25 en 70 jaar oud). Ook voor volwassenen met een complexe zorgvraag als gevolg van een aangeboren handicap bieden wij gespecialiseerde zorg en begeleiding. Lees hier meer over op de expertise-pagina en op de pagina's van de vier locaties waar dit aangeboden wordt.
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) stap voor stap
Stap 1 Aanvragen wonen en behandelen van volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Als u klikt u op de button ‘Zorg regelen’ kunt u een contactformulier invullen of u belt naar het telefoonnummer.
Ook het revalidatiecentrum, het ziekenhuis, de huisarts of een andere zorgorganisatie kan de zorg voor u aanvragen. In dat geval hoeft u niets te doen. Na de aanvraag nemen wij contact met u op voor een oriëntatiegesprek. Dit gesprek gebeurt vaak telefonisch. Tijdens het gesprek bespreken wij uw zorg- en woonbehoeften.
Wat u van ons mag verwachten
-
Vragen stellen
Heeft u vragen over de aanmelding? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.
Wat wij van u verwachten
-
Houd uw BSN-nummer bij de hand
Bij de aanmelding hebben wij uw BSN-nummer, uw naam, adres en woonplaats nodig. Het is handig als u deze al bij de hand heeft.
Stap 2 Indien nodig indicatie regelen
Voor wonen en behandelen van volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel heeft u een indicatie uit de Wet langdurige zorg (Wlz) nodig. In deze indicatie staat beschreven welke zorg u precies nodig heeft. Heeft u nog geen indicatie? Dan kunt u deze aanvragen op de website van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
Wat u van ons mag verwachten
-
Hulp nodig
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de indicatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
Wat wij van u verwachten
-
Gegevens bij de hand
Voor het aanvragen van de indicatie heeft u uw BSN-nummer en uw naam, adres en woonplaats nodig. Het is fijn als u deze gegevens bij de hand heeft.
Stap 3 Kennismakingsgesprek
Ook kijken we naar uw medicatie. Zo kunnen wij beoordelen op welke locatie u het best past en of dat overeenkomt met uw wensen. Komt de locatie overeen met uw wensen? Dan plannen wij een verhuisdatum met u in.
Soms is er een wachtlijst voor uw voorkeurslocatie. In dat geval bekijken wij welke zorg u in de tussentijd nodig heeft en wij bekijken hoe wij deze zorg kunnen regelen.
Wat u van ons mag verwachten
-
Vragen stellen
Wij nemen de tijd voor u. Als u vragen heeft, stelt u ze dan gerust.
Wat wij van u verwachten
-
Informatie over medicatie
Tijdens ons gesprek hebben wij informatie over uw medicatie nodig. Het is fijn als u deze informatie bij de hand heeft.
Stap 4 Verhuizen
Wat u van ons mag verwachten
-
Uw kamer
In uw kamer is sanitair, een bed en een kledingkast aanwezig.
Wat wij van u verwachten
-
Zelf spullen meenemen
Wij hopen dat u zich thuis voelt bij ons. U kunt uw eigen spullen meenemen, zodat uw nieuwe plek snel vertrouwd voelt. -
Verzekeringen regelen
U dient uw eigen ziektekostenverzekering aan te houden in verband met een eventuele ziekenhuisopname of bezoek aan een specialist etc. Thebe sluit voor u een collectieve WA-verzekering en een inboedelverzekering af. De voorwaarden zijn op te vragen bij het cliëntenservicebureau van Thebe.
Stap 5 Start zorg
U kunt nog heel veel zelf. U bent actief, sociaal en minder gevoelig voor prikkels. U heeft zorg en begeleiding op afstand nodig. Verder woont u zo veel mogelijk zelfstandig in een appartement met meerdere kamers.
U heeft balans en rust nodig. U vindt het moeilijk om structuur aan te brengen in uw dag. Wij begeleiden u daarbij. Verder vindt u het fijn om in een kleine groep te wonen en u vindt het fijn als wij u op een directe manier benaderen. U woont zo veel mogelijk in een eigen appartement.
U kunt niet zo veel meer zelf regelen. Daarom heeft u een grote behoefte aan veiligheid. Ook heeft u continu toezicht, zorg en begeleiding in de buurt nodig. U woont in uw eigen kamer en u kunt gebruik maken van de gezamenlijke huiskamer.
Wat u van ons mag verwachten
-
U heeft een vast aanspreekpunt
Binnen de afdeling heeft u een vast aanspreekpunt. Dit wordt ook wel de zorgcoördinator genoemd.
Wat wij van u verwachten
-
Wij helpen u met vragen en klachten
Als u ergens mee zit, kunt u terecht bij uw zorgcoördinator. Hij of zij beantwoordt al uw vragen. -
Maak een keuze voor uw tandarts
U kunt bij uw eigen tandarts blijven, of u kunt vanaf het moment van verhuizing gebruik maken van de faciliteiten die Thebe hierin biedt.
Het verhaal van Rien van Willigenburg