De meeste wonden genezen vanzelf en hebben geen speciale behandeling nodig. Sommige wonden genezen helaas niet vanzelf. Heeft u een wond die niet vanzelf geneest? Dan kunt u wondzorg aanvragen bij Thebe. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig van uw (huis)arts.
Als uw wond niet goed geneest, spreken we van een complexe wond. En als uw wond helemaal niet dicht wil groeien, spreken we van een complexe chronische wond. Het kan ook gebeuren dat u een acute wond oploopt, door bijvoorbeeld een operatie. Met de juiste behandeling kan een acute wond snel genezen. Met een complexe (chronische) of acute wond kunt u bij Thebe terecht voor wondzorg. Onze gediplomeerde wondverpleegkundigen/-consulenten of verpleegkundig specialist helpen u thuis bij de verpleging van verschillende wonden.
Het verhaal van Dini Musters
De wijkverpleegkundige ziet vooral de mens in mij Lees het verhaal
Midden-Brabant
Wondzorg wordt in Midden-Brabant en in West-Brabant op een verschillende manier georganiseerd. In Midden-Brabant start het buurtteam uw wondzorg op. Vanaf de start van de behandeling van uw complexe wond is een wondverpleegkundige/-consulent of verpleegkundig specialist van het wondexpertisecentrum Midden-Brabant betrokken en hij of zij komt minimaal maandelijks met de wondaandachtsvelder bij u thuis. Als de wond onvoldoende verbetering laat zien dan kijkt de wondaandachtsvelder vanuit uw buurtteam samen met het wondexpertisecentrum Midden-Brabant (WEC MB) of het nodig is om uw behandeling aan te passen. Indien nodig komt hij of zij dan ook extra bij u langs.
Het WEC MB is een samenwerking tussen de Wever en Thebe.
West-Brabant
In West-Brabant komt de wondaandachtsvelder een keer in de twee weken langs. In de tussentijd houdt het buurtteam tijdens de dagelijkse zorg uw wonden goed in de gaten. Als het genezingsproces van de wonden slechter wordt of stilstaat, neemt de wondaandachtsvelder contact op met het Expertisecentrum Wondzorg.
Het expertisecentrum ligt in Oosterhout en is een samenwerking tussen De Riethorst Stromenland en Thebe. Naast het verzorgen van wonden doet het expertisecentrum wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe verzorgingsmethoden. De organisatie werkt hiervoor samen met universiteiten, expertisecentra en zorginstellingen.
Vergoeding van uw zorg
Als u nog geen zorg ontvangt, kunt u een gesprek aanvragen met de wijkverpleegkundige. In dat gesprek bepaalt zij uw indicatie voor de zorg. Als blijkt dat u zorg nodig heeft, vragen wij de indicatie aan op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hierbij worden alle kosten vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt geen kosten voor wondzorg.
Soms vergoedt uw zorgverzekeraar ook de materialen voor de zorg. U heeft dan een machtiging nodig. De wondaandachtsvelder regelt deze machtiging voor u. Als u uw eigen risico nog niet heeft opgemaakt, dan betaalt u de kosten tot het eigen risico is opgemaakt.
Wondzorg stap voor stap
Stap 1 Aanvraag wondzorg
U kunt wondzorg op twee manieren aanvragen: via de website en telefonisch. U klikt u op de button ‘Zorg regelen’. Hier kunt u het aanvraagformulier invullen, of wondzorg aanvragen door het telefoonnummer te bellen. Als u de aanvraag heeft gedaan, neemt de wijkverpleegkundige contact met u op. Zij maakt dan een afspraak met u voor een kennismakingsgesprek. Ook huisartsen, specialisten in het ziekenhuis en andere medische professionals kunnen wondzorg voor u aanvragen.
Wat u van ons mag verwachten
-
Stel uw vragen gerust
Als u vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken.
Wat wij van u verwachten
-
NAW-gegevens
Voor de aanvraag heeft u uw uw naam, adres en woonplaats nodig.
Stap 2 Opstellen wonddossier
De wijkverpleegkundige komt bij u thuis voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bekijken wij uw wonden en maken wij een wonddossier. In het wonddossier beschrijven wij de ernst van uw wonden. Ook beschrijven wij hoe wij uw wonden het beste kunnen verzorgen. Ontvangt u al zorg van Thebe? Dan maken wij alsnog een wonddossier op.
Wat u van ons mag verwachten
-
Vorderingen in de zorg
Zo lang u wondzorg ontvangt van ons, houden wij alle ontwikkelingen bij in het wonddossier. Zo kunnen wij u de juiste zorg bieden.
-
Mogelijke doorverwijzing
Als duidelijk is welke zorg u nodig heeft, bekijken wij of wij uw wonden kunnen verzorgen. Als de wonden te complex zijn, verwijzen wij u door. Als u in West-Brabant woont, verwijzen wij u door naar het Expertisecentrum in Oosterhout. In Midden-Brabant voeren wij ook complexe wondzorg uit in de buurtteams.
Wat wij van u verwachten
-
Aanwezigen bij gesprek
Het is prettig als u uw mantelzorger of een naaste uitnodigt voor een kennismakingsgesprek. Zo is er iemand die volledig op de hoogte is van de situatie.
Stap 3 Indien nodig indicatie wijzigen
Als u wondzorg nodig heeft, heeft u een indicatie nodig waarin staat welke zorg u nodig heeft. Deze indicatie regelen wij voor u. Ontvangt u al zorg waar u een indicatie voor heeft? Dan kijken wij of de zorg past binnen de huidige indicatie. Als dit niet binnen uw bestaande indicatie past, vragen wij een nieuwe indicatie voor u aan, die gericht is op wondzorg.
Wat u van ons mag verwachten
-
Juiste indicatie
Wij regelen de juiste indicatie voor u. U hoeft hier niets voor te doen.
Wat wij van u verwachten
-
Blijf niet met vragen zitten
Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met het buurtteam.
Stap 4 Start wondzorg
- een flesje alcohol (70%);
- een zeeppompje;
- handdoekjes;
- een schone schaar;
- een pincet;
- afvalzakjes;
- een plastic wondbox met losse deksel.
De overige materialen vragen wij voor u aan bij de apotheek of groothandel. Deze worden bij u thuis afgeleverd, daar hoeft u niets voor te doen.
Wat u van ons mag verwachten
-
Benodigde materialen
Wij regelen een aantal materialen voor u bij de apotheek of groothandel. Deze materialen worden bij u thuisbezorgd.
Wat wij van u verwachten
-
Aanschaffen materialen
Om uw wond te kunnen genezen, hebben wij verschillende materialen nodig, waarvan u sommige zelf moet aanschaffen. Zorgt u ervoor dat u deze materialen in huis heeft als wij uw wond komen verzorgen.
-
Ruime plaats voor zorg
Ook hebben wij een goede ruimte nodig om de wond te verzorgen: er moet genoeg licht en beweegruimte zijn.
-
Stel uw vragen gerust
Heeft u vragen over uw wond? Neem dan contact op met het buurtteam. Het buurtteam zal vervolgens contact opnemen met de wondcoördinator.